Takpapp på privatbostäder

Papptak är ett begrepp som hänger kvar, trots att takpappen inte längre innehåller någon papp (och de har inte gjort det sedan början av 80-talet). Ordet används både om ytskiktet på ett tak och om det som ligger under ett annat yttertak – exempelvis pannor eller takshingel.

I branschen skiljer vi mellan ytskiktet takmattor och underlagspappen som vi lägger under ett annat takmaterial.

Det är tre saker som särskiljer ett bra papptak: material, metod och montör. När vi lägger taket får du ett papptak som håller länge, monterat enligt konstens alla regler och montörer med över fyrtio års erfarenhet av takläggning. Vi säger att ditt tak både ska hålla tätt och hålla länge.

Alla tak är viktiga - ditt mest av alla.

Förr i tiden lade man ofta enlagerspapp, men det blir inte lika tätt och får inte samma hållbarhet. Idag läggs alltid papptak i två lager, med underlagspappen närmast undertaket och takmattorna monterade ovanpå, med noggrant svetsade fogar. Det ger ett mjukare tak som formar sig väl efter kanter, genomföringar och annat. Framförallt blir det tätare och mer hållbart.

33228005_1517036671740295_1003012427123523584_n.jpg

Nyproduktion

Om du bygger nytt eller bygger till med ett nytt tak, så är vi gärna med från projektets start och ger tips och råd om hur ditt tak blir så bra som möjligt. Sedan lägger vi underlagspappen, ofta direkt på råsponten, och anpassar taket beroende på om du vill ha pannor, shingel eller takmattor som ytskikt. Vi är så klart extra noga vid alla genomföringar, så att ditt nya tak är skyddat i många år framåt.

Omläggning

Takpappen är det som skyddar undertaket från fuktskador, så du behöver regelbundet kontrollera att det inte blivit slitet eller gått hål någonstans. Denna besiktning kan du göra ovanifrån, vilket är enkelt om ytskiktet är takpapp. Om du har tegel- eller betongpannor ovanpå underlagspappen så kan du lyfta några pannor åt sidan, på några olika ställen på taket, och undersöka pappen under. I vissa fall går det också att besiktiga undertaket från vinden.

Den här besiktningen gör vi alltid kostnadsfritt innan du får ett prisförslag från oss.

Vid en omläggning eller takrenovering måste vi ta bort pannorna och alla andra delar på taket. Sedan monterar vi bort läkten, så att vi kommer åt underlagspappen. När vi slutligen tar bort det gamla papptaket ser vi om råsponten är fräsch över hela taket eller om den också behöver bytas ut (helt eller delvis).

Slutligen är det dags att rulla ut den nya takpappen och montera den enligt konstens alla regler. Här är vi extra noga vid alla genomföringar, så att det blir ordentligt tätt runt skorstenar och ventilationsrör.

När vi är klara har du ett nytt tak, som håller tätt och står emot vädrets makter i en generation framåt. Om du vill så kan vi även spika läkt och lägga nya pannor på ditt tak.

Reparation & renovering

När taket väl ligger där, så lämnar man det helst orört för att behålla tätheten. I de fall huset ändå behöver en ny genomföring i taket, exempelvis ventilationsrör eller en ny takkupa, så gäller det att täta skarverna ordentligt. Det här kräver ofta en kombination av takpapp och plåtarbeten. Genom våra samarbetspartners löser vi båda delarna och tar hand om hela projektledningen.

Tillsyn och besiktning

Alla tak behöver underhåll och regelbunden tillsyn, så att man snabbt kan åtgärda eventuella skador. Vi har stor erfarenhet av tillsyn och underhåll av tak inom offentlig förvaltning och företag, men hjälper även privatpersoner med kontroll och besiktning av tak - regelbundet enligt ett bestämt intervall eller vid enskilda tillfällen.

Det kan exempelvis vara klokt att besiktiga taket innan försäljning eller överlåtelse. Då får du en fullständig beskrivning av takets skick, med både beskrivningar och bilder.

19366589_1196802273763738_829298722633819946_n.jpg

Taksäkerhet

Du som husägare har ansvar för att det är säkert att ta sig upp på taket och att vara där. Det är fler än vi takmästare som kan ha ärenden upp dit, exempelvis ventilationstekniker och sotare. För att underlätta allas arbete och öka säkerheten på taket kan vi montera glidskydd för stege, gångbrygga, förankringspunkter, takstege och annan säkerhetsutrustning som gör ditt tak godkänt.

Övriga snickerier

Duktiga takmästare måste även kunna snickra, så att vi kan hjälpa dig med exempelvis en ny vindkupa eller taklucka. Genom vårt nätverk av duktiga företagare kan vi hjälpa dig med det mesta från takläggning till rörmokeri, måleri, köksmontering och plåtarbeten.